Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Laatste stelling van Fermat

Weet iemand het antwoord op de vraag:
kun je getallen vinden waarvoor geldt
x3+y3=z3?

bedankt!
marijke

marijk
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 5 juni 2002

Antwoord

Beste Marijke,

Er zijn allerlei flauwe oplossingen voor deze vergelijking, zoals

x=y=z=0
x=0, y=z=1
x=5, y=-5, z=0
x=2, y=3, z=5

Maar behalve de flauwe oplossingen waar x,y of z gelijk is aan nul, zijn er geen oplossingen met hele getallen. Dat is een speciaal geval van de laatste stelling van Fermat, die door de Engelsman Wiles enkele jaren geleden bewezen is. Dit speciale geval is echter al veel eerder bewezen door Euler. Op onderstaande pagina van de Ask Dr. Math site staat een uitleg over het bewijs (in het Engels).

Zie Fermat's Last Theorem for n = 3

FvL
woensdag 5 juni 2002

©2001-2024 WisFaq