\require{AMSmath} Inverse van een tweedegraadsfunctie Hoe bereken ik de inverse van een tweedegraadsfunctie zoals y = -2x2 -x + 3 steven Student hbo - woensdag 5 juni 2002 Antwoord Beste Steven, Je moet voor het vinden van de inverse zogenaamd kwadraatafsplitsen zodat je een uitdrukking krijgt van de vorm: f(x) = a(x-b)2 + c Nu is het niet meer zo moeilijk om de inverse te vinden, want je krijgt de afleiding y = a(x-b)2 + c y-c = a(x-b)2 (y-c)/a = (x-b)2 ±((y-c)/a) = x-b ±((y-c)/a) + b = x Okay, dus we moeten -2x2-x+3 in de juiste vorm herschrijven: -2x2-x+3 = -2(x2+1/2x)+3 We moeten nu tussen de haakjes een kwadraat zien te krijgen. Daarbij maken we er gebruik van dat (x+p)2=x2+2px+p2 en p is in dit geval kennelijk 1/4. Dus we krijgen -2x2-x+3 = -2(x2+1/2x+1/16-1/16)+3 = -2(x2+1/2x+1/16)+1/8+3 en nu ga ik er van uit dat je de rest zelf kunt afmaken. Succes! FvL woensdag 5 juni 2002 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Hoe bereken ik de inverse van een tweedegraadsfunctie zoals y = -2x2 -x + 3 steven Student hbo - woensdag 5 juni 2002
steven Student hbo - woensdag 5 juni 2002
Beste Steven, Je moet voor het vinden van de inverse zogenaamd kwadraatafsplitsen zodat je een uitdrukking krijgt van de vorm: f(x) = a(x-b)2 + c Nu is het niet meer zo moeilijk om de inverse te vinden, want je krijgt de afleiding y = a(x-b)2 + c y-c = a(x-b)2 (y-c)/a = (x-b)2 ±((y-c)/a) = x-b ±((y-c)/a) + b = x Okay, dus we moeten -2x2-x+3 in de juiste vorm herschrijven: -2x2-x+3 = -2(x2+1/2x)+3 We moeten nu tussen de haakjes een kwadraat zien te krijgen. Daarbij maken we er gebruik van dat (x+p)2=x2+2px+p2 en p is in dit geval kennelijk 1/4. Dus we krijgen -2x2-x+3 = -2(x2+1/2x+1/16-1/16)+3 = -2(x2+1/2x+1/16)+1/8+3 en nu ga ik er van uit dat je de rest zelf kunt afmaken. Succes! FvL woensdag 5 juni 2002
FvL woensdag 5 juni 2002
©2001-2024 WisFaq