Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Limiet bereken

f(x)=x2+x+2

Bereken:

lim f(a+h)-f(a)/h h-0

Ik snap het totaaaaal niet...

stijn
3de graad ASO - woensdag 16 maart 2005

Antwoord

Beste Stijn,

De limiet die je daar geeft is in feite (een vorm van) de definitie van de afgeleide.
Als je van een bepaalde functie f(x) de limiet neemt voor h gaande naar 0 van: (f(x+h)-f(x))/h dan krijg je zijn afgeleide.

f(x) = x2 + x + 2
f(x+h) = (x+h)2 + (x+h) + 2

Dus, ingevuld in de formule:



En je vindt inderdaad de afgeleide van de oorspronkelijke functie

mvg,
Tom

td
woensdag 16 maart 2005

©2001-2024 WisFaq