Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Van twee teams één team maken

Beste medewerker,

Er zijn 2 teams( team 1 & team 2), team 1 bestaat uit 11 personen (3 mannen & 8 vrouwen), team 2 bestaat uit 10 personen(4 mannen & 6 vrouwen).

Nu moet men een nieuw team vormen dat bestaat uit 8 leden; maar er moeten evenveel vrouwen als mannen zijn en evenveel mensen uit team1 als team 2.

yannic
3de graad ASO - woensdag 16 maart 2005

Antwoord

Bij dit probleem (en alle andere problemen) is het handig om het probleem eens goed in kaart te brengen. Volgens mij komt het neer op het volgende:

q35418img1.gif

Boven staat een tabel van het nieuwe team en onder staat de tabel van het oude team. Als je nu naar het gele vakje kijkt dan kan je daar kiezen uit 0, 1, 2 of 3 mannen. Daarna liggen de 'andere' vakjes (lees: keuzes) vast. Noemen dat vakje maar even 'a'.

a=0
Als a=0 dan krijg je de volgende samenstelling:

q35418img2.gif

De vraag is dan op hoeveel manieren kan je deze 'keuze' maken?

q35418img3.gif

Daar staat dus het aantal manieren om 0 mannen te kiezen uit team 1, 4 vrouwen te kiezen uit team 1, 4 mannen te kiezen uit team 2 en 0 vrouwen te kiezen uit team 2

Hetzelfde kan je doen voor a=1, a=2 en a=3 en dan heb je alle mogelijkheden gehad. Hopelijk lukt dat zo.

WvR
donderdag 17 maart 2005

©2001-2024 WisFaq