Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Loglinear - Logit

Op dit moment ben ik bezig met een onderzoek voor mijn afstuderen aan de universiteit naar het gebruik van een website voor het doen van aankopen. Mijn model bestaat uit vrij veel variabelen. Om relaties tussen variabelen te meten heb ik lineare regressie toegepast en een correlatiematrix gemaakt. Ik heb gebruik gemaakt van TAM dit is een model waarbij 'Actual Use' (AU) voorspeld wordt door 'Behavioural Intention' (BI). Voor het meten van BI heb ik een vraag gesteld waarbij geantwoord kan worden op een schaal van 1 t/m 5 (1=helemaal oneens - 5=helemaal eens). Voor AU heb ik een vraag gesteld hoe ze een bepaald product kopen. Hiervoor kon de respondent uit 3 categorieen kiezen. (internet=1 bali=2 telefoon=3) Ik heb aan mijn docent gevraagd hoe ik de hypothese (BI beinvloed AU) kan testen. BI wordt dus op een interval schaal gemeten en AU d.m.v. nominale vraag. Hij kwam met de logglinear--logit. Ik weet totaal niet hoe dit werkt. Zou u mij hierover kunnen informeren?
Alvast bedankt!

Robbie
Student universiteit - woensdag 16 maart 2005

Antwoord

Logit is een voorspellingstechniek die (heel kort door de bocht) vergelijkbaar is met OLS-regressie.

Het grote verschil is dat je bij OLS een continue verklaarde variabele moet hebben, terwijl logit een discrete verklaarde variabele heeft. Dat wil zeggen, dat je met een logit-model de kans voorspelt dat een respondent wel of niet een bepaalde uitkomst vertoont. In jouw geval zou je dus drie verschillende modellen gaan bewerken: (1) de kans dat een respondent via Internet koopt, (2) de kans dat een respondent aan de balie koopt en (3) de kans dat een respondent per telefoon koopt.

Er bestaat een heel goed boek over de theorie van onder andere logit-modellen: J.S. Cramer, Econometric Applications of Maximum Likelihood Methods, Cambridge University Press. Logit wordt ook steeds vaker geïmplementeerd in standaard-regressiepakketten. Maar let op: het specificeren van een logit-model vereist nogal wat voorzichtigheid, kunde en kunst. Vraag assistentie bij je docent of bij een bevriende econometriestudent!

Succes!

KLY
woensdag 23 maart 2005

©2001-2024 WisFaq