Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Het berekenen van de standaardafwijking

Opgave:
Bij een groep van 60 mensen werder IQ-tests afgenomen. Daarbij werd een volgend resultaat verkregen, opgedeeld in 11 klassen. :
IQ           Aantal(= Abs.Frq) Cum.Abs.Freq Cum.Rel.Freq.

[96,100[ 3 3 5
[100,104[ 4 7 11,7
[104,108[ 6 13 ...
[108,112[ 6 19
[112,116[ 12 31
[116,120[ 10 41
[120,124[ 8 49
[124,128[ 4 53
[128,132[ 3 56
[132,136[ 2 58
[136,140[ 2 60
Ik berekende de cumulatieve absolute en relatieve frequentie.

Bereken de standaardafwijking en de variatiecoëfficiënt

We zagen de formule om de standaarafwijking te berekenen:
s2= (1/n)*å(xi- x)2 (x met een streepje boven, dus het rekenkundig gemiddelde = 116)

Ik weet echter niet welke waarde ik moet invullen voor xi Ik dacht eerst aan 118 maar dat blijkt dan fout te zijn? Kan iemand me vertellen hoe ik de juiste standaardafwijking kan bekomen aub?

Hartelijk dank bij voorbaat,
Vele groetjes

hilde
3de graad ASO - zondag 13 maart 2005

Antwoord

Voor xi vul je in: 98, 102, 106, 110, ...

Het handigst gaat dat met een tabel:

q35290img1.gif

Kijk maar eens goed...

Zie eventueel ook 6. Standaarddeviatie

WvR
zondag 13 maart 2005

©2001-2024 WisFaq