Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Maximale oppervlakte gelijkbenige driehoek in een cirkel

In een cirkel met straal r beschrijven we een gelijkbenige driehoek. Bepaald de basis en de hoogte van de driehoek zodat de oppervlakte maximaal is.
Ik snap dit echt niet?
(Oplossing: de basis van de driehoek is r·√3)

stijn
3de graad ASO - zaterdag 12 maart 2005

Antwoord

Eerst maar eens een plaatje.
q35227img1.gif
Daarin is OA = OB = r en we stellen OA' = p.
Dan is (met Pythagoras): A'B = √(r2 - p2)
Voor BC vinden we: BC = 2√(r2 - p2).
Zij nu Z de oppervlakte van ABC, dan is: Z = (p + r)√(r2 - p2).

Wel, Z is nu blijkbaar een functie van p (bij variabele p en constante r).
De vraag is nu voor welke waarde van p de oppervlakte Z maximaal is.

Maximaliseren? Differentiëren!

Bereken dus dZ/dp, de afgeleide Z' van Z naar p, en kijk voor welke waarden van p (het zijn er twee) geldt: Z'(p) = 0.

Je vindt dan, als het goed is p = 1/2r.

En die waarde voor p geeft BC = ...

Welaan, aan de slag nu met de ontbrekende stukken van de oplossing van je probleem!

dk
zondag 13 maart 2005

 Re: Maximale oppervlakte gelijkbenige driehoek in een cirkel 
Re: Maximale oppervlakte gelijkbenige driehoek in een cirkel
Re: Maximale oppervlakte gelijkbenige driehoek in een cirkel

©2001-2024 WisFaq