Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 35137 

Re: Probleem met een formule

ik dacht dat ik ik wel wist hoe ik een afgeleide moest maken maar ik zie niet hoe u op y' = 3e(-x)-2e(-2x)
sorry dat ik een beetje vaag ben met de formule ik weet niet hoe ik een macht moet schrijven in een bericht (op deze site). zelfs als u de afgeleide van y'gaat maken zie ik niet hoe , ik snap het differentieren duidelijk nog niet helemaal.

groetjes

mike
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 12 maart 2005

Antwoord

Beste Mike,

y = (e-x-1)*(e-x-2)

Uit de productregel volgt dan dat:

y' = (e-x-1)' * (e-x-2) + (e-x-1) * (e-x-2)'

Nu moet je opletten en de kettingregel gebruiken.
(e-x-1)' = e-x * (-x)' = -e-x
(e-x-2)' = e-x * (-x)' = -e-x

Dus:
y' = -e-x * (e-x-2) - (e-x-1) * e-x

Als je nu de haakjes wat uitwerkt en eigenschappen van machten toepast dan krijg je de afgeleide die ik je gegeven had

Als het niet helemaal duidelijk is moet je het hoofdstukje over Differentiëren hier op wisfaq maar eens doornemen, link onderaan.

mvg,
Tom

Zie Differentiëren

td
zaterdag 12 maart 2005

 Re: Re: Probleem met een formule 

©2001-2024 WisFaq