Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Primitieve van een wortelfunctie

Hallo!
Hoe bepaal ik de primitieve van dx/Öx(1-x)? Volgens 't hulpprogammaatje op deze site moet de primitieve arcsin(2x-1)+c zijn. Kunnen jullie mij stap voor stap uitleggen hoe ze daar bij komen?
Bvd!

CT
Student universiteit - vrijdag 11 maart 2005

Antwoord

Stel x = t2, x2 = t4 en dx = 2t.dt

De integraal wordt dan :
ò2tdt/Ö(t2(1-t2)) =
2òt.dt/t.Ö(1-t2) =
2òdt/Ö(1-t2) =
2.arcsin(t)+c =
2.arcsinÖx + c

LL
vrijdag 11 maart 2005

©2001-2024 WisFaq