Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Negatieve binaire getallen

Hallo!
Ten eerste wil ik even kwijt dat ik dit een geweldig mooie site vind!
Ik heb onlangs een presentatie gehouden waarvoor ik bijna al mijn informatie van deze website heb gehaald. de presentatie ging over binaire getallen en getallen in het hexadecimale stelsel. Ik heb hier veel informatie gevonden, één ding ben ik echter niet tegengekomen: negatieve binaire getallen.

Waarom kan een binair getal niet negatief zijn?

Als ik mijn rekenmachine of de rekenmachine van mijn computer de opdracht "1-10=" (binair) geef, slaat het betreffende apparaat op hol. 1+1=10, waarom is 1-10 niet gewoon -1? want dit kan toch ook gewoon in het decimale stelsel!?!

Met dank

wynolt
Student hbo - dinsdag 4 juni 2002

Antwoord

Ik denk dat het gewoon aan de structuur van je rekenmachine ligt. Ik heb eens wat negatieve decimale getallen laten omzetten naar binaire schrijfwijze, maar het rekentuig gaf geen krimp.
23 = -10111
-45 = -101101
-1 = -1
-12 = -1100
-4.62 = -110.100111
-3.4 = -11.01100110

(links staat een decimaal getal en rechts de binaire schrijfwijze)

Zoals je ziet zijn zelfs kommagetallen geen probleem.
Wellicht komt het omdat men weinig met negatieve binaire waarden werkt?

MBL
dinsdag 4 juni 2002

©2001-2024 WisFaq