Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 35081 

Re: Monische irreducibele polynomen

Hoi,

Ik begrijp niet waarom je moet eisen dat a=b.Daarom begrijp ik de regel daarna niet goed.Waarom heb je niet voor zowel a als b p keuzes, dus de keuzes 1,2,...,p-1, dus in totaal zijn er dan p^2 mogelijke polynomen.

Ik heb als voorbeeld F_3 genomen om het beter te begrijpen:
Je hebt dan toch voor a en b de keuze uit {0,1,2}, dus zijn er 3^2=9 mogelijke polynomen.Maar als ik de mogelijkheden uitschrijf dan krijg ik zes mogelijkheden,
a=0 en b=0
a=0 en b=1
a=0 en b=2
a=1 en b=1
a=1 en b=2
a=2 en b=2
Ik begrijp nu waar ik de denkfout maak.

Groetjes,
Viky

viky
Student hbo - donderdag 10 maart 2005

Antwoord

Inderdaad: (X-1)*(X-2) en (X-2)*(X-1) stellen hetzelfde polynoom voor en je telt dus alleen het paar (1,2) mee.

kphart
vrijdag 11 maart 2005

 Re: Re: Monische irreducibele polynomen 

©2001-2024 WisFaq