Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De afgeleide van ln(x)

Hallo,

Hoe bepaal je de afgeleide van $f(x)=4\ln(x)$?

Kunt u mij dit uitleggen want in mijn boek wordt niet uitgelegd hoe je de afgeleide vind, ze geven alleen het antwoord.

Hetzelfde geldt voor de functies:

$g(x)=\ln(-4x)$
$h(x)=\ln(3x)-x$
$k(x)=(\ln(x))^2$

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen want ik heb overmorgen een schoolexamen wiskunde en ik zit midden in mijn toetsweek en kan dus niets meer vragen aan leraren.
Alvast bedankt

J.J
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 3 juni 2002

Antwoord

De afgeleide van $f(x)=\ln(x)$ is $\eqalign{f'(x)=\frac{1}{x}}$.
Dat is niet te moeilijk en erg handig... kijk maar:

1.
$f(x)=4\ln(x)$
$\eqalign{f'(x)=4·\frac{1}{x}=\frac{4}{x}}$.

Je gebruikt de regel: dat de afgeleide van $c·f(x)$ dus $c·f '(x)$ is...

2.
$g(x)=\ln(-4x)$
$\eqalign{g'(x)= \frac{1}{-4x}·-4=\frac{1}{x}}$

Je gebruikt hierbij de kettingregel: de afgeleide van $f(g(x))$ is $f'(g(x))·g'(x)$

Misschien denk je nu: 'hé, dat is gek! dat is hetzelfde als de afgeleide van $\ln(x)$', maar het klopt wel. Begrijp je waarom?

3.
$h(x)=\ln(3x)-x$
$\eqalign{h'(x)=\frac{1}{3x}·3-1}$
$\eqalign{h'(x)=\frac{1}{x}-1}$

Dat is nogmaals de kettingregel.

4.
$k(x)=(\ln(x))^2$
$\eqalign{k'(x)=2·(\ln(x))^1·\frac{1}{x}}$
$\eqalign{k'(x)=\frac{2·\ln(x)}{x}}$

Dat is de regel: de afgeleide van $x^p$ is $p·x^{p-1}$ in combinatie met de kettingregel.

Hopelijk gaat het nu beter!?

WvR
maandag 3 juni 2002

©2001-2025 WisFaq