Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Probleem met een formule

hallo,
ik heb een formule die luid : f(x)=(e(-x)-1)(e(-x)-2)
f'(x)= (denk ik) ((e(-x)-1)(e(-x)))+
((e(-x)-2)(e(-x))) met behulp van e product regel.
de vraag is of f(x) in (0,0) het steilst is. f(x) is het steilst als f'(x) is maximaal is. om dat maximum uit te rekenen heb je natuurlijk de afgeleide van de afgeleide nodig. verder kom ik echter niet. wat is de afgeleide van f'(x)?

alvast bedankt,
Mike

mike
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 10 maart 2005

Antwoord

Beste Mike,

Ik neem aan dat je de volgende functie bedoelt?

y = (e-x-1)*(e-x-2)

Om de afgeleide te berekenen heb je echter niet alleen de productregel nodig, je moet ook de kettingregel gebruiken. Er staan immers nergens 'zuiver' ex.

y' = 3e-x-2e-2x Om deze te maximaliseren kan je de afgeleide hiervan berekenen, gelijk stellen aan 0 en oplossen naar x.
Je leidt deze functie gewoon af alsof het een nieuwe functie is, het werkt precies hetzelfde.

y'' = 4e-2x-3e-x Dit zou je moeten uitkomen, reken zelf maar even na en probeer hieruit nu x op te lossen als je deze 2e afgeleide gelijkstelt aan 0.

mvg,
Tom

td
donderdag 10 maart 2005

 Re: Probleem met een formule 

©2001-2024 WisFaq