Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Discontovoet met bekende NCW en jaarlijkse inleg

Stel ik verander mijn hypotheek. De bank wil bij de nieuwe afsluiting vanzelfsprekend de huidige waarde hebben van wat ze normaliter zouden hebben kunnen verdienen in de toekomst. De bank geeft mij een bedrag, maar wil mij de discontovoet niet geven. Hoe bereken ik die in Excel.

NCW 20.000
Jaarlijkse inleg: 2500
Resterende looptijd 14 jaar
Wat is de rekenmethode in excel om de discontovoet te bepalen? Het probleem hoe ik de (1=r)^t in een reeks kan omzetten.

Mijn dank

Roland
Docent - woensdag 9 maart 2005

Antwoord

Roland,
Stel het discontopercentage is p% per jaar en i=p/100.
Aannemende dat de jaarlijkse inleg vanaf nu einde jaren plaatsvind moet 2500(1-(1+i)^-14)/i=20.000
Oplossing:p=8,522%.
Groeten,

kn
donderdag 10 maart 2005

©2001-2025 WisFaq