\require{AMSmath} Verzameling toppen Kan er een systeem worden ontdekt op wat voor soort grafiek de toppen liggen van Fp(x)= X^n + pX^(n-1) en voor Fp(x)= pX^n +X^(n-1) Alvast bedankt Gerrar Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 3 juni 2002 Antwoord fp(x)= xn + p.xn-1 De eis die je aan de top van een grafiek kunt stellen, is dat fp'(x)=0 Dus we moeten eerst fp'(x) vinden. fp'(x)= nxn-1+p(n-1)xn-2 nu de eis dat fp'(x)=0 Û nxn-1+p(n-1)xn-2 = 0 (delen door xn-2) nx + p(n-1) = 0 Û p = -nx/(n-1) = nx/(1-n) deze p substitueer je in de oorspronkelijke vgl. Zo krijg je de verzameling van punten waarop de toppen liggen: y = xn + {nx/(n-1)}.xn-1 Û y = xn + {n/(n-1)}.xn Û y = xn.{1 + n/(1-n)} = xn.{(1-n)/(1-n) + n/(1-n)} = xn.{1/(1-n)} ***************************** Nu het 2e probleem, dat gaat op identieke wijze: fp(x)=pxn + xn-1 fp'(x)= np.xn-1+(n-1)xn-2 fp'(x)= 0 Û np.xn-1+(n-1)xn-2=0 Û npx + (n-1) = 0 Û p = (1-n)/nx deze p invullen in de oorspronkelijke functie: y ={(1-n)/nx}.xn + xn-1 ={(1-n)/n}.xn-1 + xn-1 = xn-1.{(1-n)/n + 1} = xn-1.{(1-n)/n + n/n} = xn-1.1/n groeten, Martijn mg dinsdag 4 juni 2002 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Kan er een systeem worden ontdekt op wat voor soort grafiek de toppen liggen van Fp(x)= X^n + pX^(n-1) en voor Fp(x)= pX^n +X^(n-1) Alvast bedankt Gerrar Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 3 juni 2002
Gerrar Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 3 juni 2002
fp(x)= xn + p.xn-1 De eis die je aan de top van een grafiek kunt stellen, is dat fp'(x)=0 Dus we moeten eerst fp'(x) vinden. fp'(x)= nxn-1+p(n-1)xn-2 nu de eis dat fp'(x)=0 Û nxn-1+p(n-1)xn-2 = 0 (delen door xn-2) nx + p(n-1) = 0 Û p = -nx/(n-1) = nx/(1-n) deze p substitueer je in de oorspronkelijke vgl. Zo krijg je de verzameling van punten waarop de toppen liggen: y = xn + {nx/(n-1)}.xn-1 Û y = xn + {n/(n-1)}.xn Û y = xn.{1 + n/(1-n)} = xn.{(1-n)/(1-n) + n/(1-n)} = xn.{1/(1-n)} ***************************** Nu het 2e probleem, dat gaat op identieke wijze: fp(x)=pxn + xn-1 fp'(x)= np.xn-1+(n-1)xn-2 fp'(x)= 0 Û np.xn-1+(n-1)xn-2=0 Û npx + (n-1) = 0 Û p = (1-n)/nx deze p invullen in de oorspronkelijke functie: y ={(1-n)/nx}.xn + xn-1 ={(1-n)/n}.xn-1 + xn-1 = xn-1.{(1-n)/n + 1} = xn-1.{(1-n)/n + n/n} = xn-1.1/n groeten, Martijn mg dinsdag 4 juni 2002
mg dinsdag 4 juni 2002
©2001-2024 WisFaq