Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Raaklijnen

Als je de functie f(x)=x4-4x3 hebt en je moet onderzoeken of de lijn y=-10x de grafiek raakt, kan ik dit natuurlijk in de grafiek bekijken, maar is dit ook algebraisch op te lossen? En hoe kan ik (weer zonder naar de grafiek te kijken) er achter komen hoeveel raaklijnen aan de grafiek van f evenwijdig zijn met y=-10x?
Kan iemand mij dit uitleggen?
Bij voorbaat dank.

leerli
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 8 maart 2005

Antwoord

Met de afgeleide functie wordt de helling van de raaklijn berekend. De helling van deze raaklijn is -10 dus oplossen 4x3-12x2=-10. Bij meerdere oplossingen zijn er dus ook meerdere raaklijnen met de helling -10 die uiteraard evenwijdig lopen.

groet

pl
woensdag 9 maart 2005

©2001-2024 WisFaq