Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Chi-square test

Hallo,
Momenteel ben ik bezig met het leren van een statistiek tentamen en ik heb een dringende vraag. ik zit al heel lang over het volgende vraagstuk gebogen en volgens mij moet je het oplossen m.b.v. chi-square. Ik weet alleen niet hoe ik in deze situatie de verwachte waarde uit moet rekenen
Het vraagstuk gaat als volgd:
De volgende waarnemingen zijn een steekproef van een kansvariabele met een normale verdeling N(m,s). Verschilt de verwachtingswaarde van deze kansverdeling van 8?
x1= 5,062
x2= 13,584
x3= 10,298
x4= 7,625
x5= 8,261

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Bijvoorbaat dank alvast!

groetjes Marjon

Marjon
Student universiteit - dinsdag 8 maart 2005

Antwoord

Mij lijkt dat je dit NIET met een chi-kwadraattoets moet oplossen. Er is al gegeven dat die trekking uit een normale verdeling afkomt. Dus op de verdeling hoef je niet te toetsen. Het enige dat je moet toetsen is of de beweerde m waarde 8 kan zijn. En dat is gewoon een t-toets voor gemiddelden lijkt mij.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
dinsdag 8 maart 2005

©2001-2024 WisFaq