Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Onbepaalde integralen

Hallo,
Ik heb een probleempje bij het oplossen van deze integraal:
ò((x.Bgsinx)/(Ö(1-x2)). Ik denk dat ik hierbij de partiële methode moet gebruiken, aangezien substitutie onmogelijk lijkt. Hierbij heb ik f(x)= x.Bgsinx en g'(x)= 1/Ö(1-x2). Hierbij krijg ik echter een integraal die nog moeilijker is om uit te werken. Ik weet alvast dat de uitkomst = x-Ö(1-x2)Bgsinx + C
Kunnen jullie mij hierbij verder helpen?
Alvast bedankt

Elke
3de graad ASO - dinsdag 8 maart 2005

Antwoord

Beste Elke,

Je gaat inderdaad best een partiële integratie toepassen. Als je niet direct ziet wat te doen kan je toch eerst een substitie doen waardoor de integraal er een stuk eenvoudiger uitziet.

Stel y = Bgsinx
= dy = d(Bgsinx) = 1/Ö(1-x2) dx
= sin y = x

De integraal wordt dan:

òy*siny dy

Leidt y af en integreer siny in je partiële integratie en dan kom je er wel denk ik

mvg,
Tom

td
dinsdag 8 maart 2005

©2001-2024 WisFaq