Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integratie door substitutie

Ik heb een problemen met het berekenen van sommige integralen zoals
Bv:
* ò dx/ lnx^x
Ik loste het als volgt op: ln| lnx^x| +c
Fout dus.
Hoe komt men aan de (juiste) uitkomst = ln| lnx| +c ?


** [ 0 - p] òxsinxcos4x dx
Als tip kregen we erbij: x=p – u
Ik weet helemaal niet hoe ik dít zou moeten uitwerken?

Kan iemand me verder helpen en aantonen hoe ik deze bovenstaande integralen kan berekenen aub?

Alvast bedankt voor jullie hulp!


hilde
3de graad ASO - maandag 7 maart 2005

Antwoord

*
Vervang ln(x^x) door x×ln(x) en je krijgt òdx/(x×ln(x).
Neem nu de substitutie: u=ln(x), du=1/x×dx en je krijgt òdu/u.

**
Ik denk aan partieel primitiveren.
In sin(x)cos4x herken ik de afgeleide van -1/5cos5(x), zodat we krijgen:
-1/5xcos5(x)+1/5òcos5xdx.
Nu òcos5x
Weer partieel primitiveren levert:
òcos(x)cos4(x)dx=sin(x)cos4(x)+òsin(x)*4sin(x)cos3(x)dx=
sin(x)cos4(x)+ò4sin2xcos3(x)dx=
sin(x)cos4(x)+4ò(1-cos2(x))cos3(x)dx
sin(x)cos4(x)+4òcos3(x)-4òcos5(x)dx.
Dus
5òcos(x)cos4(x)dx=sin(x)cos4(x)+4òcos3(x), dus
òcos(x)cos4(x)dx=1/5sin(x)cos4(x)+4/5òcos3(x).
Deze laatste kun je bepalen door te schrijven cos3(x)=(1-sin2(x))cos(x)=cos(x)-cos(x)sin2(x).
Dan nog even alles bij elkaar rapen.
Succes.

hk
maandag 7 maart 2005

©2001-2024 WisFaq