Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ondergroepen van cyclische groep

Hallo wisfaq,

Zij G een cyclische groep van orde n.Ik wil graag bewijzen dat G voor iedere deler d van n precies één ondergroep van van orde d bevat.

Vriendelijke groeten,
Viky

viky
Student hbo - zondag 6 maart 2005

Antwoord

Kijk eerst eens naar een speciaal geval, bijvoorbeeld n=12.
De elementen van G zijn a,a2,a3,a4,a5,...,a11,e(=a12).
Ondergroepen:
{e), orde 1;
(a6,e}, orde 2;
(a4,a8,e}, orde 3; dit is {b,b2,e} met b=a4 of b=a8;
{a3,a6,a9,e}, orde 4; dit is {b,b2,b3,e} met b=a3 of b=a9;
{a2,a4,a6,a8,a10,e}, orde 6; dit is (b,b2,b3,b4,b5,e} met b=a2 of b=a10;
G, orde 12; dit is {b,b2,b3,..,b11,e} met b=a of b=a5 of b=a7 of b=a11.

Probeer dit nu te generaliseren:
Stel d is een deler van n.
Dan is er minstens een ondergroep van orde d, namelijk de ondergroep D voortgebracht door an/d.
Bekijk nu een willekeurige ondergroep D' van orde d. Die moet dan worden voortgebracht door een element b van orde d, dus bestaan uit b,b2,..bd-1 en e. Omdat bÎG is b=ak voor zekere kÎ(1,..n-1}.
Dan moet het zo zijn dat k,2k,..(d-1)k geen veelvouden zijn van n, maar dk wel, dus dk is het kgv van k en n; dan is de ggd van k en n gelijk aan n/d, want kn=ggd(k,n)*kgv(k,n).
Dus n/d deelt k, en dan is b een element van de ondergroep D voortgebracht door an/d.
Hieruit volgt dat D'ÍD. Omdat ze allebei orde d hebben, volgt D=D'.

hr
maandag 7 maart 2005

©2001-2025 WisFaq