Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Drijvend vermogen ( wet van archimedes)

geachte;
bij ons op de club zij wij bezig met een mini onderzeeër aan het maken als proefproject. Wij gebruiken hiervoor 2 plastiek kuipen van 53 cm diameter en elk 90 cm hoogte die we aan elkaar bevestigen.
(volgens mijn berekeningen dus een totaal oppervlak van 3 m2, inhoud 1.624m3). mijn vraag is nu hoeveel gewicht we in de kuipen moeten doen om de kuipen te laten zweven in zout water. ik weet dat het soortelijk gewicht van zout water 1.025 is, maar ik geraak niet verder met mijn berekeningen.
alvast bedankt !!!!!!!!!!!!

Devoog
Iets anders - zaterdag 5 maart 2005

Antwoord

Om te 'zweven' moet moet de onderzeeër precies dezelfde dichtheid hebben als de soortelijke massa van het omringende water dus 1.025 kg/dm3. Dit kun je afleiden uit de door jou zijdelings genoemde wet van Archimedes: Om de opwaartse kracht gelijk te laten zijn aan de zwaartekracht, moet het gewicht van het verplaatste water gelijk zijn aan het gewicht van het voorwerp. Omdat hun volumes sowieso gelijk zijn, moet dus het soortelijk gewicht hetzelfde zijn.

Hoe jij aan die 1.624 m3 komt, weet ik niet. Ik kom op 0.3971 m3 ($\pi$r2h=3.1415·(0.265)2·1.8). Als die waarde van 1.624m3 heb je dus een massa nodig van 1624·1.025=1665 kg; als mijn berekening klopt is het 397.1·1.025=407 kg.

AE
zondag 6 maart 2005

©2001-2024 WisFaq