Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De primitieve van 3-x

Wat is de primitieve van ò3-x?

Mijn dank,
Dennis

Dennis
Student hbo - donderdag 3 maart 2005

Antwoord

de primitieve van 3-x is op het eerste oog lastig te vinden;
De primitieve van een e-macht is in sommige(!) gevallen wèl redelijk makkelijk te vinden.
bijv. f(x)=e2x Þ F(x)=1/2.e2x + C
of g(x)=eax Þ G(x)=(1/a).eax + C
Ga maar eens na door weer de afgeleide van de primitieve te nemen.

Nu is die 3-x van jou te schrijven als:
(3)-x = (eln3)-x
= e-x.ln3

De primitieve hiervan zal dus zijn:
(-1/ln3).e-x.ln3 + C
= (-1/ln3).3-x + C

groeten,
martijn

mg
donderdag 3 maart 2005

©2001-2024 WisFaq