Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Interpretatie chi kwadraat bij kruskal wallis toets

Hallo,

Ik heb de kruskal wallis toets uit laten voeren in spss op het verschil in belang dat gehecht wordt op bepaalde diensten tussen verschillende vakbonden. nu zijn er bij verschillende diensten significante verschillen in rangorde gevonden:

groep 1. rangordescore 109.2
groep 2. rangordescore 98.4
groep 3. rangordescore 88.3
groep 4. rangordescore 73.4
Hierbij is chi 2 8,0 en df = 3

2e dienst
groep 1. rangordescore 110.8
groep 2. rangordescore 101.6
groep 3. rangordescore 89.3
groep 4. rangordescore 65.5
Hierbij is chi2 12,8 en df =3

Wat zegt de chi2 in deze gevallen. Is het verschil groter naarmate chi2 groter is? En is het verschil bij een chi2 van 8 of 12,8 wel groot, als de rangordescore zo hoog is als hier?

Kan ik uit deze gegevens halen dat het verschil tussen de eerste en de laatste groep bij de tweede dienst groter is?

Alvast bedankt

Tineke
Student universiteit - donderdag 3 maart 2005

Antwoord

De chi square waarde zal de toetsingsgrootheid zijn. En die toetsingsgrootheid bij Kruskal en Wallis heeft bij benadering inderdaad ook een chi kwadraat verdeling met k-1 (= aantal groepen-1) vrijheidsgraden. In ieder geval geldt: hoe groter de verschillen tussen de groepen des te groter de toetsingsgrootheid is.

Of verschillen statistisch groot zijn zegt de chi-kwadraat waarde in combinatie met het aantal vrijheidsgraden. Die waarden van 12,8 en 8 zijn daarbij zeker niet geweldig groot. Dus zijn ook de verschillen zeker niet overtuigend.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
zondag 6 maart 2005

©2001-2024 WisFaq