Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs ivm Parabolen

Hallo Wisfaq,
Bewijs dat het kwadraat van een op de x-as loodrecht staande koorde der parabool met vergelijking y2=2px,gelijk is aan 8 maal het product van de afstand van deze koorde tot de topraaklijn met de afstand van het brandpunt tot de richtlijn(alles in rechthoekige coördinaten)
Graag wat indicaties aub.
Groeten,
Hendrik

hl
Ouder - dinsdag 1 maart 2005

Antwoord

De koorde staat loodrecht op de x-as.
Dus is de vergelijking van deze koorde : x = a.
De snijpunten van de koorde met de parabool zijn dan
s1(a,Ö(2.p.a)) en s2(a,-Ö(2.p.a).
De lengte van de koorde |s1,s2| = 2.Ö(2.p.a).
Het kwadraat is dus 8.p.a (1)

De afstand van de koorde tot de topraaklijn is gelijk aan a.
De coördinaat van het brandpunt is (p/2,0). De vergelijking van de richtlijn is x = -p/2. De afstand tussen brandpunt en richtlijn is dus p.

Dus 8.a.p (1) = 8.a.p

LL
dinsdag 1 maart 2005

©2001-2024 WisFaq