Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Onbekende in de limiet

ax2+3x2-9x+b/x2-x-2
deze heeft een eindige limiet voor zowel x-2 als voor x--1. bepaald a en b

Ik heb er geen flauw idee van :(

stijn
3de graad ASO - dinsdag 1 maart 2005

Antwoord

2 en -1 zijn nulpunten van de noemer, dus normaal zou je verwachten dat de limiet oneindig is.
De limiet is enkel eindig als 2 en -1 ook nulpunten zijn van de teller.
Stel dus dat de teller gelijk is aan nul voor x=2 en voor x=-1.
Je bekomt dan twee vergelijkingen waaruit je a en b kunt berekenen.
(Opl. a=2 en b=-10)

LL
dinsdag 1 maart 2005

©2001-2024 WisFaq