Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hexadecimaal systeem

Hoe kun je aftrekken met het hexadecimaal systeem?
Ik weet nu hoe je moet optellen en omrekenen, maar het aftrekken nog niet.

Judith
Leerling bovenbouw vmbo - maandag 28 februari 2005

Antwoord

Hallo,

Als je twee hexadecimale getallen wilt optellen of aftrekken kun je dat direct met de hexadecimale getallen doen, maar daar moet je wel even voor oefenen om daar wat handigheid in te krijgen. Hierbij gelden gewoon de zelfde regels als bij normaal rekenen. Een klein voorbeeld is bijv. E - 8 = 6. Je kunt het ook indirect doen. Je maakt dan eerst van het hex getal een decimaal getal, en converteert het dan terug.

Voorbeeld:
7Ahex - 4Chex = 122dec - 76dec = 46dec = 2Ehex

Als je het direct doet is het mogelijk handig het "onder elkaar" te doen, zoals je dat ook met decimale getallen zou kunnen doen.

Voorbeeld (helemaal met hex getallen):
7A
4C
------- -
0E (= 1A - C (de 1 is "geleent" bij de 7))
20 (= 6 - 4)
-------
2E (Som van de voorgaande getallen, en zie, het zelfde antwoord als hiervoor.)

LvdH
vrijdag 4 maart 2005

©2001-2024 WisFaq