Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Primitieve bepalen

Hoe kan ik hier de primitieve van bepalen?
         1+x
f(x)= ---------
(1-x2)

Peter
Student hbo - donderdag 30 mei 2002

Antwoord

Omdat hier niet bepaalde stelregels gelden, dan maar even gelijk "het goede antwoord", hoewel je natuurlijk voor het goede antwoord-sec niks koopt. straks moet je je kunsten zèlf laten zien met een iets ander sommmetje...
Hopelijk is de uitwerking leerzaam

(1+x)/(1-x2) =
1/(1-x2) + x/(1-x2)

ò1/(1-x2) + x/(1-x2) dx =
ò1/(1-x2) dx + òx/(1-x2) dx =
[arcsin(x)] + ò2x/2(1-x2) dx =
[arcsin(x)] + ò1/2(1-x2) d x2 =
[arcsin(x)] + [-(1-x2)] =
[arcsin(x) - (1-x2)]

groeten,
Martijn.

mg
donderdag 30 mei 2002

©2001-2024 WisFaq