Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Groepen

Hallo wisfaq,

Ik wil nagaan of inproductvermenigvuldiging en scalaire vermenigvuldiging groepsoperaties zijn op R^2 (R de reële getallen).Volgens mij de eerste niet want zij x=(x1,x2), y=(y1,y2) in R^2.Dan x,y=x1y1+x2y.R^2 is niet gesloten onder deze groepsoperatie, want x,y levert geen element op die weer in R^2 ligt.
Voor de tweede weet ik niet hoe de groepsopertie gedefinieerd zou kunnen zijn, dus kan ik ook de groepsaxioma's niet langs lopen.Ik kan alleen bedenken
r(x1,x2) met r in R en (x1,x2) in R^2, maar dan komen r en (x1,x2) niet uit dezelfde verzameling.

Groeten,
Viky

viky
Student hbo - donderdag 24 februari 2005

Antwoord

Hi Viky,

Volledig juiste redenering... Met scalaire vermenigvuldiging wordt overigens inderdaad bedoeld r(x1,x2).

Dat betekent natuurlijk niet dat er geen groepsoperaties zouden bestaan op 2, denk bijvoorbeeld aan de optelling. Of, als je de nul even buiten beschouwing laat, de volgende alternatieve vermenigvuldiging:
(a,b)*(c,d) = (ac-bd,ad+bc) (afgekeken van de complexe getallen) met als neutraal element (1,0).

Groeten,
Christophe.

Christophe
maandag 28 februari 2005

©2001-2024 WisFaq