Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Groepen

Hallo wisfaq,

Ik wil bekijken of de verzameling Mat2(R) van alle reële 2 bij 2 matrices een groep vormt onder vermenigvuldiging.Volgens mij niet, want er wordt niet voldaan aan de derde groepsaxioma: de nulmatrix heeft geen inverse, dus niet alle matrices uit de verzameling hebben een inverse, dus deze verz is geen groep onder vermenigvuldiging.Is dit correct?
En klopt het dat natuurlijke optelling op Mat2(R) een groepsstructuur geeft?Volgens mij wel: de nulmatrix is de identiteit, voor matrices geldt in het algemeen dat A+(B+C)=(A+B)+C en iedere matrix heeft een iverse.

Groeten,
Viky

viky
Student hbo - donderdag 24 februari 2005

Antwoord

Allebei juist... Al kan je wel de groepsstructuur voor de vermenigvuldiging redden door niet Mat2 te bekijken, maar enkel die matrices die een determinant verschillend van nul hebben. Dan heb je de eigenschappen:
- intern (of 'gesloten'): product van twee zulke matrices is weer zo een matrix met det niet nul
- associatief: A(BC) = (AB)C
- neutraal element: de eenheidsmatrix
- symmetrisch (of invers) element: een matrix met det niet nul is inverteerbaar.

De eigenschap commutativiteit vervalt natuurlijk wel: in het algemeen geldt niet dat AB=BA. Dit is dus een groep, maar geen abelse groep.

Groeten,
Christophe.

Christophe
maandag 28 februari 2005

©2001-2024 WisFaq