Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Steekproefgrootte vergelijking

Ik heb het volgende probleem.

Enerzijds xg = 160 - 1.645 x 5/Ön
Anderzijds xg = 155 + 1.96 x 5/Ön

Het antw. is 5 = 3.605 x 5/Ön Ön = 3.605

In het eerste gedeelte hoe trek ik - 1.645 x 5/Ön van dit + 1.96 x 5/Ön af.


en het tweede Ön = 3.605 Ik weet dat de beide vijfen van elkaar mogen worden afgetrokken, maar als er bij de eerste nu bijv. een 3 staat wat dan??

met vriendelijke groet,

Ronald Baggerman

Ronald
Student hbo - woensdag 23 februari 2005

Antwoord

Hallo Ronald,

Ik neem aan dat je de twee functies van elkaar af wilt trekken om n te bepalen? Omdat in beide vergelijkingen de term Ön voorkomt, kan je ze "gewoon" van elkaar aftrekken. Je krijgt dan:

(xg = 160 - 1.645 ×5 / Ön) -
(xg = 155 + 1.96 ×5 / Ön) =
0 = 5 - 3.605 ×5 / Ön

Herschrijven levert op:"
5 = 18.025 / Ön

Dus
Ön = 3.605

en n = 13.00

Deze notatie maakt het aftrekken wat makkelijker, maar ook als er een 3 en een 5 staat kan je het van elkaar aftrekken, je moet dan alleen het product (de vermenigvuldiging) uitschrijven. Dit probleem:

(xg = 160 - 1.645 ×3 / Ön) -
(xg = 155 + 1.96 ×5 / Ön)

Is namelijk precies hetzelfde als dit probleem:

(xg = 160 - 4.935 / Ön) -
(xg = 155 + 9.8 / Ön)

Nu kan je "gewoon" -4.935 - 9.8 berekenen.

Succes!

sb
woensdag 9 maart 2005

©2001-2024 WisFaq