Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Taylorreeks

Ik moet de taylorreeks van f(x)= 1/(1-x) afleiden, maar ik heb alles al geprobeerd en ik kom er niet uit, kunt u mij helpen?

jan-ti
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 23 februari 2005

Antwoord

Door een staartdeling of door toepassing van de somformule van een meetkundige rij kun je eenvoudig afleiden: 1/(1-x)=1+x+x2+x3+x4+x5+.......
Nu anders: schrijf 1/(1-x) als a0+a1·x+a2·x2+a3·x3+....... (met Taylor)
Talorontwikkeling rond x=0 zegt:
a0=f(0)=1/(1-0)=1
a1=f'(0)/1!. f'(x)=1·(1-x)-2 \Rightarrow f'(0)=1
a2=f'(0)/2!. f'(x)=1·2·(1-x)-3 \Rightarrow f'(0)=2 en dus a2=1
a3=f(3)(0)/3!. f(3)x=1·2·3·(1-x)-4 \Rightarrow f(3)(0)=6 en dus a3=1
En zo gaat dat maar door, zodat alle coëfficiënten 1 worden.
Dus krijg je ook zo dat 1/(1-x)=1+1·x+1·x2+1·x3+1·x4+1·x5+.........

Klaar!

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
woensdag 23 februari 2005

Re: Taylorreeks

©2001-2025 WisFaq