Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide functie

Gegeven is de functie: f(x)=3x5-5x3
Bepaald de punten van de grafiek van f waarin de raaklijn horizontaal is.

f'(x)= 15x4 - 15x2 -- ik denk toch dat dat de afgeleide functie is

Hoe weet k nu waar de raaklijn horizontaal is?
oplossing: (0,0) (1 -2) (-1,2)

stijn
3de graad ASO - woensdag 23 februari 2005

Antwoord

Daar waar geldt 15x4-15x2=0 loopt de raaklijn horizontaal. Deze vergelijking dus oplossen.
De oplossingen zijn x=0,x=1,x=-1
Deze waarden invullen in de oorspronkelijke vergelijking en je hebt de bijbehorende functiewaarden 0,-2,2

groet

pl
woensdag 23 februari 2005

©2001-2024 WisFaq