Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een stelsel van vier vergelijkingen met vier onbekenden oplossen

Hoe kom ik erachter wat de waardes zijn van a, b, c, en d, als ik de volgende vergelijkingen heb:

-8a + 4b -2c + d = 3
a + b + c + d = 0
12a - 4b + c = 0
3a + 2b + c = 0

Het is vast heel makkelijk, maar ik zie het echt niet! De antwoorden weet ik al wel, maar ik heb geen idee hoe je eraan komt. (a = 2/9, b = 1/3, c = -4/3, d = 7/9)

Freder
Student hbo - maandag 21 februari 2005

Antwoord

Frederieke,
Uit de tweede vergelijking volgt dat d=-a-b-c. Als je dit invult in de eerste krijg je -9a+3b-3c=3 of-3a+b-c=1. Nu heb je drie vergelijkingen met 3 onbekenden. Dat moet 't wel lukken.
Groetend

kn
maandag 21 februari 2005

©2001-2025 WisFaq