Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Negatieve getallen

Hoe kan je een som van negatieve getallen snel berekenen zonder rekenmachine?

Alvast bedankt
Groetjes

Stepha
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 21 februari 2005

Antwoord

De som van negatieve getallen gaat eigenlijk net zoals die van positieve getallen. Stel a en b positieve getallen, dan zijn -a en -b negatieve getallen.
De som is (-a)+(-b)=-a-b=-(a+b) waarbij a en b positief zijn.

Een voorbeeld: a=5, b=2
=-a=-5, -b=-2

(-a)+(-b)=-a-b=-(a+b)
(-5)+(-2)=-5-2=-(5+2)=-7


Stel nu dat je een positief en een negatief getal wilt optellen. Stel dan a, en b positief, dan is -a negatief en b positief

(-a) + b = b + (-a) = b-a

Een voorbeeld:
Stel a=5 en b=2
= -a=-5 en b=2

(-a) + b = b + (-a) = b-a=-(a-b)
(-5) + 2 = 2 + (-5) = 2-5=-(5-2)=-3



Koen

km
maandag 21 februari 2005

©2001-2024 WisFaq