Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Groene golf

Hoe werkt een groene golf? Ik weet wat het is maar ik weet niet hoe het werkt..

Ronald
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 21 februari 2005

Antwoord

Een groene golf is een begrip uit de verkeerstechniek.
Stel je hebt een hele lange laan door de stad, waarbij je rijdend op die laan van tijd tot tijd stoplichten tegenkomt.
Normaal is het zo dat wanneer je een stoplicht nadert en je hebt 'pech' dan staat ie op rood, en wanneer je 'geluk' hebt staat ie op groen.

Een "Groene Golf" houdt in dat Al die stoplichten op die laan dusdanig op elkaar zijn afgesteld dat wanneer je bij groen begint te rijden met de toegestane snelheid, dat ieder stoplicht dat volgt dan ook JUIST op groen staat als jij aan komt rijden.

Als je te snel rijdt dan arriveer je natuurlijk te snel bij het volgende licht en staat het nog op rood. Als je te langzaam rijdt, heb je kans dat je net die groene golf mist en oko weer voor een rood licht belandt.
Dus van belang is dat je rijdt met de toegestane snelheid, om van de groene golf te kunnen profiteren.

Nu een rekenvoorbeeld (omdat je wilt weten hoe het werkt).
Gesteld dat twee kruispunten met stoplichten 400 meter uit elkaar liggen, en de toegestane snelheid is 50 km/u.
komt overeen met 13,9 m/s.
Dan volgt uit v=s/t Û t=s/v
dat t=400/13,9= 28,8 s
Dus na 28,8 s zou een automobilist bij het volgende stoplicht gearriveerd zijn.
In het geval van een groene golf zal ongeveer 26 seconden (ietsje eerder dan die 28,8 sec) het volgende licht op groen moeten springen.

groeten,

martijn

mg
maandag 21 februari 2005

©2001-2024 WisFaq