Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide functie

Ik moet de afgeleide functie van de volgende opgave zoeken:

Ö3x

Dit heb ik al geprobeerd:

(Ö3x - Ö3a)/x-a =

3x-3a/x2-a2=

3(x-a)/(x-a)(x+a)=

3/x+a =

3/2a aangezien de limiet x-a is.


Dit klopt blijkbaar niet, de juiste oplossing moet zijn:

3/2Ö3x

stijn
3de graad ASO - zondag 20 februari 2005

Antwoord

Beste Stijn,

Begrijp ik het goed dat de opgave Ö(3x) is, en de juiste oplossing (de afgeleide dus) zou 3/(2*Ö(3x)) zijn?

Dit is natuurlijk erg gemakkelijk te vinden door gewoon de rekenregels van afgeleiden toe te passen, maar ik neem aan dat je het moest uitwerken met de definitie (via die limiet dus).

In je uitwerking volg ik de 2e stap niet volledig, daar kwadrateer je zomaar teller en noemer? Om te beginnen lijkt me dat al niet correct, maar je bent ook nog de dubbelproducten (gemengde term) vergeten in dat geval...

In die stap zou ik in de teller vermenigvuldigen met de toegevoegde uitdrukking, verder gaat het dan zo:

q34211img2.gif

mvg,
Tom

td
zondag 20 februari 2005

©2001-2024 WisFaq