Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 34173 

Re: Fout bij plotten een functie met gebroken exponenten

Maar als je dan de vergelijking x2/3 = 4 hebt, zou ik zeggen dat deze 2 oplossingen heeft, namelijk x=8 en x=-8.
Volgens mijn antwoordenboekje is alleen x=8 een oplossing.
Wat klopt?

een vw
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 19 februari 2005

Antwoord

Als ik het voor het zeggen zou hebben zou ik de grafiek zo tekenen:

q34177img2.gif

Het hangt er kennelijk maar van af 'hoe' je de gebroken exponenten opvat, zoals ik al in het vorige antwoord had laten zien. Verschillende programma's doen 't allemaal anders. Er zijn er bij die verschil maken tussen x0.6 en x3/5.

Om verwarring te voorkomen maakt men soms de afspraak dat machten van gebroken exponenten alleen bestaan voor postitieve getallen. Een ander afspraak zou kunnen zijn dat xp/q voor x<0 wel bestaat (met p en q gehele getallen) als p/q niet verder te vereenvoudigen is en q oneven.

Maar nu terug naar de vergelijking. Je kunt x2/3 op twee manieren opvatten. In beide gevallen krijg je twee antwoorden.


Maar vraag 't eens aan je docent wat in dit soort gevallen precies de bedoeling is.

Met dank aan alle beantwoorders voor hun bijdrage

WvR
zondag 20 februari 2005

©2001-2024 WisFaq