Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Harmonische vierstraal

We weten dat een rechte die door het dubbelpunt van een ontaarde kegelsnede gaat oneindig veel polen heeft. Ze vormt met de twee componenten c1 en c2 drie rechten van een vierstraal (c1,c2,d,d') waarvan de vierder rechte d' zo kan gekozen worden dat (c1c2dd')=-1 (dus harmonisch) Alle punten van d' zijn dan polen van d.

Nu is mijn vraag hoe ik zoiets kan construeren. Dus je hebt 2 rechten (componenten) die elkaar snijden in een punt= dubbelpunt. Door dit dubbelpunt trekken we een (willekeurige?) rechte maar hoe moet je dan de rechte d' tekenen zodat ze samen een harmonische vierstraal vormen?

Kan iemand me dit uitleggen hoe ik dit precies kan aanpakken aub?

Akvast bedankt!

Wendy
3de graad ASO - zaterdag 19 februari 2005

Antwoord

Dag Wendy,

In onderstaande figuur zijn de lijnen c1, c2 en d getekend.
q34158img1.gif
Deze 'driestraal' (met top T) wordt gesneden met een willekeurige lijn (een 'transversaal' van de bundel T).
Dat geeft de punten C1, C2, D.
We moeten nu op die transversaal bij die punten het punt D' construeren zo, dat
(C1C2DD') = -1
Wel, de (mijns inziens) eenvoudigste constructie daarvoor is:
- teken door C2 een lijn evenwijdig met de lijn c1;
- deze lijn snijdt de lijn d in het punt P;
- Q ligt zo op PC2, dat |PC2| = |QC2|;
- de lijn OQ is dan de gezochte vierde straal.
Te bewijzen is nu (nog) dat op basis van deze constructie inderdaad geldt, dat (C1C2DD') = -1.

Voor dat bewijs zie eventueel onderstaande link.

Zie Stralenbundels

dk
zaterdag 19 februari 2005

©2001-2024 WisFaq