Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen oplossen

ik heb hier 2 vergelijkingen wat ik niet kan oplossen. ik heb al vanalles geprobeerd. -2x3 -3x2+1 =0
en 7x (-6x2-7x+5) (x+3)2 =0

vera
Overige TSO-BSO - donderdag 17 februari 2005

Antwoord

Vera,
Je moet eerst proberen de vgl. tee ontbinden in factoren.Voor de eerste getdt:
-2x3-3x2+10®2x3+3x2-10.Als de functie
2x3+3x2-1 gehele nulpunten heeft,dan zijn dat delers van 1.Hei is direct in te zien dat x=-1 een nulpunt is.Dus
2x3+3x2-1=(x+1)f(x).Dat f(x)=2x2+x-1 kun je vinden door staartdeling.Verder is 2x2+x-1=(x+1)(2x-1).
Bij de tweede moet je 6x2+7x-5 ontbinden in factoren.
De nulpunten kun je vinden met de wortelformule.
Dit geeft:6x2+7x-5=(2x-1)(3x+5).Dus
7x(2x-1)(3x+5)(x+3)20.Maak van alle termen een tekenoverzicht. Dan moet het wel lukken.
Groetend,


kn
donderdag 17 februari 2005

©2001-2024 WisFaq