Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Poisson of binomiaal: overboeking

Beste,

ik zit met een probleempje ivm het beslissen of ik nu de Poisson de binomiaalverdeling moet gebruiken.
Oefening:
Vliegtuig met 116 zitjes, 120 tickets verkocht.
Gemiddeld 2,5% komt niet af...
Gevraagd:
P(meer dan 116 passagiers)
P(lege zitjes)
n = 120 en p = 1/40, maar nu vraag ik me af of dit met de Poisson of met de binomiaalverdeling benaderd moet worden... beide geven ongeveer hetzelfde resultaat, maar toch...

Bedankt!

Vyncke
3de graad ASO - zondag 13 februari 2005

Antwoord

Aangezien n·p = 120·1/40 =3 (5) zou ik de voorkeur geven aan een Poissonbenadering.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
zondag 13 februari 2005

©2001-2024 WisFaq