Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bikwadratische vergelijking

is een bikwadratische vergelijking steeds van de vorm
a(x2+x)2 +b(x2+x)+c=0?
Moet je daarbij gewoon x2+x vervangen door y,die vergelijking oplossen en y gelijkstellen aan x2+x om die vergelijking weer op te lossen?
Alvast bedankt!
Cindy

Cindy
Ouder - zaterdag 12 februari 2005

Antwoord

Cindy
Toch geen echt probleem met een bikwdratische vgl.
Per definitie geldt : ax4+bx2+c = 0 met a niet gelijk aan 0 is een bikwadr. vgl.
De vergelijking in jouw vraag is van het model af(x)2+bf(x)+c=0
Met een hulponbekende y=f(x)bekom je ay2+by+c=0 Maar hier kom je wellicht op bekend terein.
Bij een bikw. vgl. stel je y = x2 en zo kom je dan weer op datzelfde bekend terein.
Eenmaal dat je y kent is het gemakkelijk om x te berekenen.
Prettige dag verder

JK
zondag 13 februari 2005

©2001-2024 WisFaq