Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 26151 

Re: Vergelijking van een cirkel bij 2 gegeven punten en een straal

Ik heb volgende vraag: Bepaal de vergelijking van de cirkels met straal 10 die gaan door de punten A(-5,2) en B(5,12). Ik weet dus echt niet hoe ze op te lossen.

Ik heb dan ook nog een gelijksoortige vraag: Stel de vergelijking op van de cirkels met straal 10 die door de oorsprong gaan en waarvan het middelpunt ligt op de rechte met als vergelijking x-y-2=0.

Kunnen jullie mij helpen bij beide vragen?

Bart
2de graad ASO - zaterdag 12 februari 2005

Antwoord

1.
Als je een goede tekening maakt. Het middelpunt van de cirkel ligt op de middelloodlijn van AB en wel zo dat MA=MB=10.

q33939img1.gif

Volgens kan je 't zo zien!

2.
Teken de lijn x-y-2=0. De afstand van het middelpunt (ergens op de lijn) ligt 10 af van (0,0). Dus teken een cirkel met straal 10 en middelpunt (0,0). De snijpunten van deze cirkel met de lijn geeft je middelpunten van de gevraagde cirkels.

q33939img2.gif

Controleer maar 's of het klopt!

Zie Geogebra

WvR
zaterdag 12 februari 2005

©2001-2024 WisFaq