Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Formule N-R

Hoe de N-R-methode werkt heb ik inmiddels onder de knie. Je neemt een x-waarde (x0). Daar reken je de bijbehorende functiewaarde van uit. Door de afgeleide f'(x) te gebruiken...kun je de raaklijn tekenen. De plaats waar deze raaklijn de x-as snijdt...is de volgende x-waarde (x1). Zo ga je verder tot je de nulpunt het best benaderd hebt.

Maar nu is mijn vraag...hoe kan je uit deze stappen de formule: x(1)=f(x)/f'(x) - x(0) afleiden?

Je werkt op een gegeven moment met tan A= f(x)/f'(x). Maar de tan A is een hoek die de raaklijn maakt met de x-as. Waarom gebruik je deze? Of het alleen maar een hulpmiddel??

An
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 11 februari 2005

Antwoord

dag An,

Een paar van je beweringen kloppen niet.
Om te beginnen is de formule voor x1:
x1 = x0 - f(x0)/f'(x0)
en dus niet andersom.
En verder is de tangens van A (ik neem aan de hoek van de raaklijn met de x-as) gelijk aan f'(x0) en niet gelijk aan de breuk die je noemt.
Maar dan de uitleg over hoe je aan die formule voor x1 komt.
De algemene vergelijking van een lijn door het punt (a,b) met richtingscoëfficiënt m luidt:
y - b = m·(x - a)
Dus:
De vergelijking van de raaklijn in het punt (x0,f(x0)) luidt:
y - f(x0) = f'(x0)·(x - x0)
Deze lijn moet je snijden met de x-as, dus y=0.
Je vindt dan als oplossing voor x juist de gezochte formule!
Probeer het maar.
Als het niet lukt, dan hoor ik het wel.
groet,

Anneke
vrijdag 11 februari 2005

 Re: Formule N-R 

©2001-2024 WisFaq