Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Stelsel vergelijkingen

Hoe bepaal ik de oplossing (of een van de oplossingen) van het volgende stelsel:

3x1-2x2+5x3+x4=1
x1+x2-3x3+2x4=2
6x1+x2-4x3+3x4=7

Het oplossen van een stelsel waarin het aantal vergelijkingen gelijk is aan het aantal onbekenden kan ik wel, maar het stelsel hierboven gaat me boven m'n pet.

Groeten

Jochem
Student universiteit - donderdag 10 februari 2005

Antwoord

Indien er evenveel onbekenden zijn als vergelijkingen is er meestal (* = de vergelijkingen zijn lineair onafhankelijk) juist één oplossing.

Indien er meer vergelijkingen zijn dan onbekenden is er meestal (*) geen oplossing.

Indien er meer onbekenden zijn dan vergelijkingen zijn er - zoals hier - meestal verschillende oplossingen. Eén (of meerdere) onbekende(n) word(t)(en) dan nevenonbekende(n), d.w.z. mag (mogen) vrij gekozen worden.

We vinden deze oplossingen door de matrix van het stelsel rijcanoniek te maken.


wordt

Hieruit volgt dat
x4 = 0
x3 nemen we als nevenonbekende.
Dan :
x1 = 1 + 1/5.x3
en
x2 = 1 + 14/5.x3

Kiezen we voor
x3 = 5
Dan
x1 = 2
x2 = 15
x4 = 0

Kiezen we voor
x3 = -10
Dan
x1 = -1
x2 = -27
x4 = 0

Voor iedere waarde van x3 vinden we dus waarden voor x1 en x2.
x4 is in dit stelsel steeds gelijk aan nul.

LL
vrijdag 11 februari 2005

©2001-2024 WisFaq