Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ontbinden in factoren

in een formule met dubbele haakjes, een voorbeeld:
q= 3(a+9a)(4a+3). Als je de formule ontbind krijg je dit:
q= 3..4a2+3a+36a2+27a. dit klopt wel, maar wat moet er na de 3?? Moet je die 3 dan vermenigvuldigen met de rest?

Marloe
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - donderdag 10 februari 2005

Antwoord

Hallo Marloes,

We noemen dit geen ontbinden in factoren maar herleiden. In dit geval de haakjes wegwerken en het resutaat zo kort mogelijk opschrijven.

Moet het niet zijn q=3(a+9)(4a+3)?

Werk eerst van (a+9)(4a+3) de haakjes weg.
(a+9)(4a+3)=4a2+3a+36a+27=4a2+39a+27

De formule wordt dus q=3(4a2+39a+27)
Nu moet je inderdaad alles nog vermenigvuldigen met 3.
Het eindresultaat is q=12a2+117a+81

wl
donderdag 10 februari 2005

©2001-2025 WisFaq