Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 33756 

Re: Constante functies

Ah zo!

Ik was al bezig een figuur aan het maken... Maar zo is het idd veel korter.

Mijn andere 2 sterretjes kan ik nu ook oplossen, behalve de laatste...

"Bepaal het voorschrift van de constante functie die je verkrijgt door de grafiek van de functie f(x)=3 te verschuiven volgens het georiënteerde lijnstuk [OP] als het eerste coördinaatgetal van het punt P 3 is, het 2de coördinaatgetal negatief is en d(O,P)=5. Waarbij O de oorsprong is."

Dus ik dacht al neem een punt op f(x)=3 vb (0,3)
Maar ik weet niet hoe je nu het volledige coördinaat kunt bekomen van het punt P (3,-???)
Je zult wel iets uit de afstand moeten afleiden, maar ik zie niet hoe je iets met die schuine afstand kunt doen...

Evelie
2de graad ASO - dinsdag 8 februari 2005

Antwoord

Klopt, je moet beginnen met die afstand. Om in te zien wat je daarmee kan doen, teken eens een assenstelsel en duid de oorsprong O aan. Het punt P ligt 3 eenheden rechts van O, en dan nog een beetje naar onder (want er is gegeven dat het tweede coordinaatgetal van P negatief is). Nu, als je de afstand van O tot P wil berekenen, dan kan dat via de formule: (die zal je wel gezien hebben, zoniet kan je het ook met Pythagoras bekomen)

d = Ö((x1-x2)2 + (y1-y2)2)
Als we (x1,x2)=(0,0) invullen, en (y1,y2)=(3,b)
Dan staat er: 5 = Ö((0-3)2+(0-b)2) = Ö(9+b2)
Kwadrateer links en rechts, en bepaal dan hieruit b, denk eraan dat gegeven is dat b negatief is.

Zo bereken je het tweede coordinaatgetal van P, en dan kan je de oefening verder exact oplossen zoals de vorige, met hopelijk als oplossing f(x)=-1.

Groeten,

Christophe
dinsdag 8 februari 2005

©2001-2024 WisFaq