Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking middenparallel


Wanneer je van 2 gegeven rechten de middenparallel wenst te bepalen, dan zul je d(P,a) = d(P,b). Met co(P)=(x,y).

Dan werk je verder uit met de afstandsformule... 2 mogelijke oplossingen (door de absolute waarde)

Maar wat zo vreemd is, is dat je steeds één oplossing kunt schrappen (je komt bvb -9=0 uit).

Is dat altijd zo? Of is het mogelijk dat je van twee rechten 2 middenparallelen kunt vinden? Ze vallen dan wel samen, maar is dat mogelijk uit de berekeningen?

Miguel
2de graad ASO - maandag 7 februari 2005

Antwoord

Indien de twee gegeven rechten evenwijdig zijn vind je slechts één middenparallel, namelijk de rechte die evenwijdig loopt aan deze twee evenwijdige rechten en precies midden tussen de twee in ligt.

Indien de twee gegeven rechten snijdend zijn vind je met deze berekening de bissectrices van deze twee rechten. En twee snijdende rechten hebben inderdaad twee bissectrices.

Op de onderstaande tekening kun je de rechten a en b draaien om hun snijpunt. d1 en d2 zijn de bissectrices.
Applet werkt niet meer.
Download het bestand.

LL
maandag 7 februari 2005

©2001-2024 WisFaq