Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Poisson

Het aantal klanten dat per uur bij een bepaalde pinautomaat arriveert is poisson verdeeld met een gemiddelde van 72 (per uur)

a - Hoe groot is de kans dat er minsten 2 minuten tussen twee opeenvolgende klanten zit?

Van een andere pinautomaat is bekend dat de kans op vier klanten per minuut 0,3 keer zo groot is als de kans op 3 klanten per minuut. Ook voor deze automaat geldt dat het aantal arriverende klanten poissonverdeeld is.

b - Bepaal het gemiddeld aantal klanten per minuut voor deze pinautomaat.



Jip
Student hbo - zondag 6 februari 2005

Antwoord

a) dat is hetzelfde als de kans dat je 0 klanten in 2 minuten krijgt. Voor 2 minuten is de verwachtingswaarde 2,4. Nu met de poissonverdeling verder gaan.

b) gewoon de waarde van m opzoeken in de tabel zodat P(k=4)=0,3·P(k=3). Dat is bij m=1,2

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
maandag 7 februari 2005

©2001-2024 WisFaq