Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen in C

ik heb wat problemen met het oplossen van deze tweedegraadsvergelijkingen, kunt u mij soms helpen ?
1)-2/3x2-1/2x-4/3=0
2)(x-3)(x+3)-5(x-2)2=0

nick
Iets anders - zaterdag 25 mei 2002

Antwoord

  1. Eerst vermenigvuldig ik alle termen met -6.
    Je krijgt dan 4x2+3x+8=0
    Met de abc-formule (a=4, b=3 en c=8) krijg je als oplossing:
    x1,2=(-3±-119)/8
    Dit gaat dus zo als 'normaal' in .
    Nu is -119=i119, zodat je als oplossing in krijgt:
    x=-3/8±(i119)/8

  2. Eerst de haakjes wegwerken! Je krijgt:
    x2-9-5·(x2-4x+4)=0
    x2-9-5x2+20x-20=0
    -4x2+20x-29=0
    4x2-20x+29=0
    Met de ABC-formule (a=4, b=-20 en c=29) kan je dan weer de oplossingen vinden:
    x1,2=(20±-64)/4
    Voor -64 schrijf je 8i.
    Dus:
    x1,2=(20±8i)/8=21/2±i

WvR
zaterdag 25 mei 2002

©2001-2024 WisFaq