Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleiden

Hoi,

Hoe kan ik de afgeleide van 10xx berekenen?

Groetjes.

J.
Student universiteit - donderdag 3 februari 2005

Antwoord

Hallo,

Bedoel je (10^x)x = 10^(x2) ? Dit kan je eenvoudig afleiden met de regel voor a^(f(x)).

Waarschijnlijk bedoel je 10^(xx). De afgeleide hiervan doe je met de regel voor a^(f(x)), dit wordt:
ln(a) a^(f(x)) f'(x)
dus ln(10) 10^(x^x) (x^x)'
En die laatste factor: merk op dat x^x = e^ln(x^x) = e^(xln(x))
En dat kan je wel afleiden, dat wordt:
e^(xln(x)) (1+ln(x))
= x^x (1+ln(x))

Alles samen krijg je dus:
ln(10) 10^(x^x) x^x (1+ln(x))

Groeten,
Christophe.

Christophe
donderdag 3 februari 2005

 Re: Afgeleiden 

©2001-2024 WisFaq